Voor kinderen

Bij Archikidz Rotterdam vinden wij het leuk om kinderen meer te leren over architectuur. Wat is architectuur eigenlijk? Architectuur is een vorm van kunst en wetenschap tegelijkertijd. Om een gebouw te maken moet het er goed uit zien, maar ook slim in elkaar zitten. Iemand die gebouwen ontwerpt voor zijn werk wordt een architect genoemd.  De architect bedenkt een idee. Hij werkt dat uit tot ontwerptekeningen en maakt daarna bouwtekeningen. Iemand die alleen het interieur (binnen) doet, noem je een binnenhuisarchitect of interieurarchitect.

Bouwstijlen
Door de eeuwen zijn er heel veel gebouwen gebouwd. In de prehistorie (heel lang geleden) waren dit vaak simpele huizen, die makkelijk te bouwen waren van materialen uit de omgeving en die tegelijkertijd goed bestand waren tegen de natuur. In de oudheid is de architectuur pas echt ontstaan. Dat betekent dat er sinds de oudheid wordt nagedacht over hoe de gebouwen er uitzien. Sinds de oudheid zijn er een hoop stijlen geweest in de architectuur. Dit heten bouwstijlen. Daarnaast werden ook nog eens stijlen door elkaar gemixt, aangepast of herhaald. Zo ontstaan er nieuwe stijlen. Sommige architecten werden zelfs wereldberoemd vanwege hun bouwstijl zoals Antoni Gaudí.

Rotterdamse architect in Het Klokhuis
Nederland heeft veel wereldberoemde architecten. Eén van die architecten woont in Rotterdam en heeft in Het Klokhuis verteld over zijn werk. Het Klokhuis heeft een filmpje gemaakt over hoe architect Winy Maas een nieuw gebouw bedenkt en ontwerpt. Maurice van Het Klokhuis gaat met hem mee. Samen bezoeken ze één van Winy’s ontwerpen: de Markthal in Rotterdam. Bekijk hier het filmpje. 

Bouw ook mee als echte architect
Vind jij het leuk om ook te bouwen? En ben je tussen de zeven en twaalf jaar? Doe dan volgende jaar mee met Archikidz Rotterdam. De datum voor 2019 is nog niet bekend. Maar als jij je aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijg je een bericht als de datum bekend is! Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. Vraag het wel eerst even aan je ouders/verzorgers. Het bouwfestijn is gratis!